Hoe kun je een executieverkoop voorkomen?
Dreigt jouw bank met een executieverkoop? Het gebeurt steeds vaker. Stel je voor dat je je baan kwijt bent en je de hypotheek niet meer kan betalen. Dan kan het zijn dat de bank al snel dreigt met een executieverkoop, maar dit mag niet zomaar. Lees hier meer over executieverkoop voorkomen.
Wat is een executieverkoop?
Heb je schulden bij je bank en kun je de hypotheek niet meer betalen? Dan kan de hypotheekverstrekker jouw huis als onderpand gebruiken. Het kan zomaar gebeuren dat jouw bank hiermee dreigt, maar ze kunnen niet zomaar jouw huis verkopen. Stel dat het zo ver komt verkoopt de bank dit vaak nog voor minder geld dan dat het huis waard is. Iedereen kan in dit soort problemen komen, bijvoorbeeld door het overlijden van je partner of door langdurige ziekte. Misschien heb je nog een spaarpotje waar je het net mee red, of bespaar je op andere kosten zodat je de hypotheek alsnog kan betalen. Een executieverkoop voorkomen is natuurlijk het beste.
Executieverkoop voorkomen en tegenhouden
Een executieverkoop voorkomen, hoe doe je dat? Ga in de eerste instantie in gesprek met de hypotheekverstrekker, misschien vinden jullie een oplossing voor de betalingsachterstand. Een executieverkoop voorkomen kun je ook doen door met een financieel adviseur te gaan praten, maak samen een plan om de executieverkoop te voorkomen. De hypotheekverstrekker mag juridisch gezien ook niet direct overgaan op verkoop van jouw huis, hier zijn bepaalde wetten voor. Meestal is een executieverkoop de laatste oplossing omdat het ook niet voordelig is voor de hypotheekverstrekker. Een executieverkoop voorkomen doe je dus door goed te communiceren en een plan te maken, daarnaast moet je goed op de hoogte zijn van je rechten op juridisch gebied. Een executieverkoop voorkomen doe je ook door jezelf te verzekeren voor dit soort zaken. Gelukkig geven de meeste hypotheekverstrekkers jou eerst de kans om zelf je woning te verkopen, zodat je er misschien nog een goede prijs voor kan krijgen.
Risico’s bij het kopen van een huis
Bij het kopen van een huis heb je natuurlijk eigen spaargeld nodig. Anders krijg je geen hypotheek. Een executieverkoop voorkomen doe je ook door een afweging te maken voordat je een huis koopt. Ben je tussen de 18 en 35 jaar oud? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, dit scheelt 2% van de aankoopprijs. Dit is in elk geval mooi meegenomen. Wel zijn er risico’s aan verbonden, vooral als je op jonge leeftijd een huis koopt. Misschien krijg je hulp van je ouders, maar uiteindelijk is het jouw verantwoordelijkheid. Er is inkomensrisico, schaderisico en restschuldrisico. Neem deze risico’s door met je hypotheekadviseur en sluit eventueel een verzekering af.
Snel huis verkopen via Garant Vastgoed
Conclusie
De beste manier om executieverkoop voorkomen is door je goed te laten adviseren voor je een huis koopt. De hypotheekadviseur kan jou alles vertellen over verzekeringen en risico’s. Komt het toch zo ver dat je de hypotheek niet meer kan betalen? Ga dan in gesprek met de hypotheekverstrekker en eventueel een financieel adviseur. Vaak is er samen wel een oplossing te vinden.